Opleidingstraject

Instructeur opleiding

Opleidingstraject

Hoe ziet de opleiding rijinstructeur er uit?

Eerst doorloop je fase 1 en2, zijn deze in goede orde afgerond? Dan mag je starten met fase 3.

  • Keuze uit klassikale lessen, online lessen of een combinatie
  • Studieboeken en benodigde studiematerialen
  • Examens oefenen ter voorbereiding op examens bij het IBK!

Fase 1

1a. Theorie van de rijtaak (theorie)

In de theorie van de rijtaak wordt onderscheid gemaakt tussen actuele Wetgeving en de Verkeerstaak. Het betreft de verkeersregelgeving en dat wat je in de praktijk kan en mag verwachten als bestuurder van een personenauto in het verkeer. Tezamen vormen ze de basiskennis voor een verantwoordelijke uitvoering van de 5 hoofdrijtaken.

1b. Praktijkrit eigen vaardigheid (praktijk)

In de praktijkrit rijd je zelf, met de examinator naast je. De examinator geeft de route aan. Binnen de praktijkrit moet je in opdracht van de examinator een viertal bijzondere verrichtingen uitvoeren en twee keer de taakprocessen verwoorden in een verkeerssituatie.

fase-1

Fase 2

2a. Lesvoorbereiding (theorie)

Lesvoorbereiding is het eerste deel van de onderwijskunde, hierin wordt duidelijk gemaakt hoe rijlessen gepland kunnen worden. Je leert lesplannen te schrijven, lesplannen op maat te maken, verschillende manieren van lesgeven en organiseren.

2b. Lesuitvoering en beoordelen (theorie)

Lesuitvoering en beoordelen van rijvorderingen is het tweede deel van de onderwijskunde, hierin wordt uitgelegd hoe het lesgeven in praktijk dient te gebeuren met een onderscheid tussen instructie geven en coachen. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je een gegeven les kan beoordelen/evalueren.

fase-2

Fase 3

Stage en stagebeoordeling (praktijk)

In je stage beoefen je onder begeleiding van een ervaren stagementor met echte leerlingen wat je in fase 1 en 2 geleerd hebt. Dit ter voorbereiding op je stagebeoordeling: Je laat een protocol-praktijkles zien met een echte leerling onder het toeziend oog van een IBKI-examinator. Als je deze stagebeoordeling met een voldoende afsluit, ben je binnen enkele dagen in het bezit van je WRM-pas en volleerd rijinstructeur.

fase-3

Fase 4

Heb je fase 1, 2 en 3 succesvol doorlopen? Dan kun je zelfstandig aan de slag als rijinstructeur. Je kunt je eigen rijschool beginnen met NXXT. Meer informatie?

fase-4

Startdata opleiding

Locatie Startdatum
Stellendam 18 mei Inschrijven
Zwolle 18 mei Inschrijven
Eindhoven 18 mei Inschrijven
Utrecht 18 mei Inschrijven
Arnhem 18 mei Inschrijven
Drachten 18 mei Inschrijven
Groningen 18 mei Inschrijven
Blaricum 18 mei Inschrijven
Heerde 18 mei Inschrijven
Spoedopleiding Blaricum 8 oktober Inschrijven