header

Eisen rijinstructeur

Eisen rijinstructeur

Rijinstructeur worden? Dat is natuurlijk hartstikke leuk, aangezien het een zeer dankbaar beroep is. Bovendien zijn alle dagen anders en kom je met veel nieuwe mensen in contact. Om rijinstructeur te worden is het wel belang om aan een aantal eisen te voldoen. Lees hieronder de eisen rijinstructeur waar je sowieso aan moet voldoen.

 • Geldig rijbewijs: het is natuurlijk logisch dat je een geldig rijbewijs nodig hebt om als rijinstructeur aan de gang te kunnen.
 • MBO / MBO+ werk- en denkniveau: ook moet je in bezit zijn van minimaal een LBO/VMBO-diploma. Het is echter ook mogelijk om zonder deze diploma's aan de gang te kunnen. Je moet dan echter wel een geschiktheidstest ondergaan.
 • Communicatief en sociaal vaardig: als rijinstructeur ben je vaak onder de mensen en is het belangrijk dat je zowel sociaal als communicatief vaardig bent.

Dit zijn de eisen om toegelaten te worden tot de opleiding tot rijinstructeur. De opleiding duurt gemiddeld 3 tot en met 6 maanden.

Geschiktheidstest rijinstructeur

Zoals al even werd benoemd, is het noodzakelijk om een geschiktheidstest af te leggen wanneer je niet minstens een LBO/VMBO-diploma hebt. De geschiktheidstest bestaat uit 9 verschillende vragen. Aan de hand van die vragen kan de balans opgemaakt worden. Er kan dan worden nagegaan of je wel of niet geschikt bent. Voldoe je niet aan alle eisen die je geschikt maken als rijinstructeur? In principe is er dan nog geen probleem. Probeer er dan voor te zorgen dat je aan die eisen voldoet, zodat je alsnog de opleiding tot rijinstructeur kunt volgen in de toekomst! De geschiktheidstest rijinstructeur is ook op internet te vinden.

Minimum leeftijd rijinstructeur

In principe is er momenteel nog geen minimumleeftijd verbonden aan het worden van rijinstructeur. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je geen beginnende bestuurder mag zijn om rijinstructeur te worden. Hoewel er dus geen harde eis is, is het wel zo dat het wordt aangeraden om al enige ervaring op de weg te hebben. Bovendien zijn er bij specifieke gevallen wel hardere eisen wat betreft de minimum leeftijd rijinstructeur. Wij hanteren zelf een minimale leeftijd van 18 jaar binnen FIRSTT.

Rijinstructeur opleiding eisen

Voor de opleiding van de rijinstructeur zijn er twee harde eisen die al in de introductie zijn benoemd. Dit is het hebben van minimaal een LBO/VMBO-diploma en in het bezit zijn van een rijbewijs. De rijbewijs is de enige harde eis, want als je geen LBO/VMBOdiploma hebt, kun je altijd nog een geschiktheidstest afnemen. Slaag je voor deze geschiktheidstest, dan kun je ook zonder deze diploma's aan de opleiding tot rijinstructeur beginnen. Naast de harde eisen zijn er ook nog een aantal aanbevolen eigenschappen die eraan bijdragen dat er een grote kans is dat je slaagt voor de opleiding.

 • Rijinstructeur opleiding eisen: klantvriendelijkheid. Als rijinstructeur is het van belang om klantvriendelijk te zijn. Je werkt immers de hele dag door met andere mensen. Voor veel mensen is rijlessen nemen erg spannend en om die reden is het belangrijk om zeer klantvriendelijk te zijn. Je moet ze op hun gemak kunnen stellen.
 • Eisen rijinstructeur: geduldig zijn. Het is ook van groot belang om geduldig te zijn. Niet iedereen die les bij je neemt zal namelijk op hetzelfde niveau zitten. Als rijinstructeur moet je het ook accepteren dat sommige mensen meer tijd nodig hebben
Plan een kennismakingsgesprek Wij beantwoorden al je vragen
 • Keuze uit klassikale lessen, online lessen of een combinatie
 • Inclusief studieboeken en benodigde studiematerialen
 • Inclusief oefen examens en beeldmateriaal
 • Prijzen zijn inclusief examenkosten
 • Gegarandeerd 40 uur stage (uniek)
 • Betalen in termijnen mogelijk