header

Nieuws

Start je eigen rijschool met dit eenvoudige plan

09 juli 2024

Ontdek hoe je eenvoudig je eigen rijschool kunt starten met ons stap-voor-stap plan. Word nu een succesvolle rijinstructeur!

Het opzetten van een eigen rijschool is een spannend en uitdagend project. Het belang van een weloverwogen beginfase, inclusief de keuze van de juiste opleiding, het bepalen van de rijschoolprijs, en de nauwkeurige planning van de start, zijn essentieel voor het succes van je rijschool onderneming.

Belangrijkste punten

 • Starten met een eigen rijschool onderneming is uitdagend maar haalbaar.
 • Een goede voorbereiding is het halve werk.
 • Het kiezen van de juiste opleiding en een realistische planning zijn essentieel.
 • Steun en begeleiding door middel van een blog en gratis e-book.

Een sterke basis: Opleiding tot rijinstructeur

Een kwalitatieve opleiding is essentieel om een goede rijinstructeur te worden en daarmee een geslaagde rijschool te leiden. Verschillen in kwaliteit van opleidingen zijn groot, dus het is belangrijk om goed te kiezen.

Volgens de VerkeersAcademie neemt het aantal vrouwelijke kandidaten in WRM-opleidingen toe. Het slagingspercentage bij deze opleidingen staat momenteel op 57,8%. Dit benadrukt het belang van een zorgvuldige selectie van de juiste opleiding.

Om les te geven en rijinstructeur te worden, moet je slagen voor het rijschool examen bij het Instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI). Deze serie van examens test je kennis en kunde op verschillende vakgebieden gerelateerd aan verkeersveiligheid en rijvaardigheid.

 1. Verkeersregels en verkeersinzicht
 2. Rijtechniek en voertuigbeheersing
 3. Lesgeven en didactiek
 4. Praktijkbegeleiding

Bovendien is het verplicht om minstens 20 uur stage te lopen. Deze stage biedt waardevolle praktijkervaring die essentieel is voor het opdoen van echte lesgeefvaardigheden en het toepassen van theoretische kennis in de praktijk.

Door te kiezen voor een hoogwaardige opleiding en succesvol te slagen voor het rijschool examen, leg je een solide basis voor je toekomst als rijinstructeur. Hiermee ben je goed voorbereid om met vertrouwen en bekwaamheid achter het stuur te gaan zitten en je leerlingen de beste rijleservaring te bieden.

Lesauto kiezen: Kopen, leasen of huren?

Het kiezen van een lesauto is een cruciale beslissing bij het autorijles beginnen. Of je nu kiest voor kopen, leasen of huren, hangt grotendeels af van jouw specifieke situatie en voorkeur. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het essentieel is om geïnformeerd te zijn over de verschillende mogelijkheden.

Bij het kopen van een lesauto heb je volledige controle over het voertuig, inclusief aanpassingen zoals dubbele bediening, extra spiegels en een L-bord. Dit kan voordelig zijn voor de lange termijn, maar brengt wel hogere initiële kosten met zich mee.

Leasen geeft je de mogelijkheid om regelmatig van voertuig te wisselen, wat betekent dat je altijd met een nieuwe of bijna nieuwe auto rijdt. Dit kan een voordeel zijn voor de uitstraling van je rijschool en de tevredenheid van de leerlingen bij het autorijles beginnen. De maandelijkse kosten zijn voorspelbaar, maar op de lange termijn kan het duurder uitvallen dan kopen.

Huren is ideaal voor startende rijinstructeurs die nog niet zeker zijn over de lange termijn planning van hun rijschool. Het biedt flexibiliteit en lagere maandelijkse kosten in vergelijking met leasen, maar je hebt minder controle over de specifieke aanpassingen van de lesauto.

Optie Voordelen Nadelen
Kopen Volledige controle, eenmalige kosten, lange termijn investering Hoge initiële kosten, veroudering van de auto
Leasen Regelmatig nieuwe auto's, voorspelbare kosten Hogere totale kosten op lange termijn
Huren Flexibiliteit, lagere maandelijkse kosten Minder controle over aanpassingen, niet geschikt voor lange termijn

Welke optie je ook kiest voor je lesauto, zorg ervoor dat het voertuig voldoet aan alle wettelijke eisen zoals dubbele bediening en extra spiegels. Het juiste voertuig kan een significant verschil maken bij het autorijles beginnen en de algehele ervaring van je leerlingen.

Rijschool registratie en inschrijving bij KVK

Een van de eerste stappen bij het rijschool oprichten is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit proces is essentieel voor de officiële rijschool registratie en helpt bij het juridisch opzetten van jouw onderneming. Allereerst is het belangrijk om een geschikte rechtsvorm te kiezen. Denk hierbij aan de opties zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv).

Naast de KvK-inschrijving is het ook noodzakelijk om je rijschool aan te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze stap is cruciaal omdat het CBR verantwoordelijk is voor de examens en rijtesten. Bij het inschrijven bij het CBR moet je rekening houden met entreegeld en mogelijke jaarlijkse bijdragen. Deze kosten zijn eenmalig en periodiek, dus het is belangrijk om dit mee te nemen in je financiële planning.

Hieronder volgt een overzicht van belangrijke punten voor een succesvolle registratie:

 • Kies de juiste rechtsvorm (bijv. eenmanszaak, vof, bv).
 • Registreer je rijschool bij de KvK.
 • Schrijf je rijschool in bij het CBR voor examenmachtigingen.
 • Houd rekening met entreegeld en jaarlijkse bijdragen bij het CBR.

De noodzakelijke stappen en financiële verplichtingen bij rijschool registratie en rijschool oprichten zijn van groot belang om soepel te kunnen starten. Door nauwlettend deze stappen te volgen, leg je een solide basis voor je nieuwe onderneming. Zorg ervoor dat alle benodigde machtigingen en registraties op orde zijn om juridische haken en ogen te voorkomen.

Een realistisch ondernemersplan opstellen

Een goed ondernemersplan opstellen is cruciaal voor het succes van jouw rijschool. Het biedt een helder inzicht in jouw visie, strategie en toekomstige plannen. Hierdoor kun je beter jouw sterktes en zwaktes analyseren en een gedegen inschatting maken van kansen en risico's.

Een belangrijk onderdeel van een rijschool bedrijfsplan is de omzetberekening. Het is essentieel om een realistische prognose te maken van de verwachte inkomsten en uitgaven. Dit helpt niet alleen om jouw financiën op orde te houden, maar ook om potentiële investeerders aan te trekken en overtuigen.

Naast de omzetberekening is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de prijsstelling van jouw diensten. Denk hierbij na over jouw unieke verkooppunten en hoe je je kunt onderscheiden van concurrenten. Een goed doordachte prijstactiek kan een groot verschil maken in jouw marktpositie.

Aspect Toelichting
Visie Een helder beeld van waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken met jouw rijschool.
Sterktes en zwaktes Inzicht in jouw sterke punten en verbeterpunten om beter voorbereid te zijn op uitdagingen.
Kansen en risico's Een overzicht van potentieel succesvolle initiatieven en mogelijke bedreigingen.
Omzetberekening Een nauwkeurige schatting van verwachte inkomsten en uitgaven.
Prijsstelling Bepaling van competitieve en strategische prijzen voor jouw diensten.

Het rijschool bedrijfsplan vormt daarmee een mix van strategische inzichten en praktische toepassingen. Met een degelijk ondernemersplan opstellen kun je met vertrouwen de toekomst tegemoet treden en de eerste stappen zetten naar een succesvolle rijschool.

Rijschool starten: Eerste stappen en tips

Het starten van een rijschool is een ambitieus avontuur dat met zorgvuldige voorbereiding gepaard gaat. Eén van de eerste stappen is het volgen van een kwalitatieve opleiding tot rijinstructeur. Deze opleiding voorziet u van de essentiële kennis en vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in deze branche. Zorg ervoor dat u een door het CBR goedgekeurde leswagen kiest, want dit voldoet aan de wettelijke eisen.

Bij een rijschool starten is het ook cruciaal te beslissen of u als zelfstandige wilt opereren of deel wilt uitmaken van een franchise. Beide opties hebben hun voordelen, waarbij zelfstandig werken meer flexibiliteit biedt, terwijl een franchise vaak meer structuur en merkbekendheid heeft. Daarnaast is het omgaan met de toenemende belangstelling van vrouwelijke rijinstructeurs een factor om rekening mee te houden, wat de diversiteit binnen uw rijschool kan vergroten.

Hieronder geven we enkele tips die van pas komen bij de eerste stappen van uw rijschool starten:

 • Zorg voor een solide opleiding en blijf op de hoogte van de nieuwste verkeersregels en lesmethoden.
 • Kies een betrouwbare en door het CBR goedgekeurde lesauto.
 • Bepaal of u zelfstandig wilt opereren of als onderdeel van een franchise.
 • Bereid uzelf voor op verschillende soorten leerlingen en hun specifieke behoeften.

Door deze eerste stappen en tips goed te volgen, kunt u een sterke basis leggen voor het succes van uw rijschool.

Aspect Omschrijving
Opleiding Kwalitatieve opleiding tot rijinstructeur, erkend door het CBR
Lesauto Door het CBR goedgekeurde leswagen
Franchise of zelfstandigheid Beslissen tussen flexibiliteit van zelfstandigheid of structuur van een franchise

Belangrijke verzekeringen voor jouw rijschool

Het belang van de juiste rijschool verzekeringen kan niet worden onderschat voor het waarborgen van de continuïteit van de rijschool bij schade of ongevallen. Om de risico's voor je bedrijf te minimaliseren, zijn er verschillende verzekeringen die overwogen moeten worden.

 • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM): Deze verzekering is wettelijk verplicht voor elk motorvoertuig, inclusief lesauto's. Het dekt schade aan derden veroorzaakt door jouw voertuig.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: Dit biedt dekking tegen schade die tijdens de lespraktijk kan ontstaan aan andere personen of eigendommen.
 • Ongevallenverzekering: Deze verzekering biedt financiële ondersteuning bij ongevallen waarbij de rijinstructeur of leerling letsel oploopt.
 • Bedrijfsschadeverzekering: Dekking voor inkomensverlies als gevolg van bedrijfsongevallen of andere onvoorziene omstandigheden die je rijschool tijdelijk kunnen stilleggen.

Daarnaast kan de Kamer van Koophandel (KVK) je helpen met een Verzekeringscheck om te bepalen welke bedrijfsverzekeringen het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Het afsluiten van de juiste rijschool verzekeringen beschermt niet alleen je bedrijf maar ook je leerlingen en instructeurs.

Gebruik van social media voor rijschool marketing

Social media platforms zijn essentieel geworden voor rijschool marketing, vooral vanwege de jonge doelgroep die je probeert te bereiken. Door effectief gebruik te maken van deze digitale kanalen, kun je je rijschool snel onder de aandacht brengen van potentiële leerlingen.

Het goed inzetten van social media betekent dat je zowel boeiende als informatieve content moet maken en delen. Dit vergroot niet alleen je bereik maar zorgt ook voor meer interactie met je doelgroep. Platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok bieden je de mogelijkheid om video’s en afbeeldingen te delen die een inkijkje geven in de rijlessen en successen van je rijschool.

Een goed geplande social media-strategie is cruciaal voor het bereiken van je doelen in rijschool marketing. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 • Creëer waardevolle content: Zorg ervoor dat de inhoud die je deelt, waardevol en relevant is voor je doelgroep, zoals tips voor rijlessen en verkeersveiligheid.
 • Gebruik visuals: Beeldmateriaal zoals video’s en foto’s trekken meer aandacht dan tekst alleen.
 • Interactie: Reageer op vragen en opmerkingen van je volgers om een band te creëren en vertrouwen op te bouwen.
 • Consistentie: Post regelmatig om je online aanwezigheid te versterken en top-of-mind te blijven bij je doelgroep.

Bovendien is het analyseren van je social media statistieken een belangrijke stap om je strategie te verbeteren. Zo kun je zien welke berichten goed presteren en je aanpak daarop afstemmen.

Platform Voordelen Nadelen
Facebook
 • Groot gebruikersbestand
 • Uitgebreide advertentiemogelijkheden
 • Overvolle newsfeeds
 • Organisch bereik is afgenomen
Instagram
 • Visueel aantrekkelijk
 • Groot bereik onder jongeren
 • Beperktere linkmogelijkheden
 • Gevonden worden kan lastig zijn zonder hashtags
TikTok
 • Snel groeiende populariteit
 • Bereiken van jonge gebruikers
 • Gebruikersbestand voornamelijk jong
 • Meer tijdsinvestering voor contentcreatie

Door de voordelen van verschillende platforms te benutten en de juiste aanpak voor jouw rijschool te kiezen, kun je social media effectief inzetten voor succesvolle rijschool marketing.

Administratie en boekhouding: Alles op orde houden

Het beheren van de rijschool administratie is cruciaal om een goed overzicht te houden over de financiële gezondheid van jouw rijschool. Door nauwkeurig en up-to-date te blijven, voorkom je eventuele complicaties met de belastingdienst.

 • Houd het urencriterium in het oog voor belastingvoordelen.
 • Voldoe aan de wettelijke bewaarplicht van zeven jaar.
 • Bijtijds en correct aangifte doen bij de belastingdienst.

Een gestructureerde boekhouding zorgt ervoor dat je jouw inkomsten en uitgaven efficiënt kunt volgen, waardoor je jouw zakelijke beslissingen op solide financiële gegevens kunt baseren. Gebruik diverse tools en software om jouw boekhouding beheren eenvoudig te maken.

Hieronder volgt een overzicht van de essentiële onderdelen voor een goed georganiseerde rijschool administratie:

Onderdelen Beschrijving
Facturatie Regelmatig en correct factureren aan klanten, met duidelijke specificatie van geleverde diensten.
Uitgavenbeheer Alle zakelijke uitgaven documenteren en categoriseren voor een duidelijk overzicht.
Bankafschriften Maandelijks bankafschriften controleren en afstemmen met de boekhouding.
Belastingaangifte Zorgvuldig voorbereiden en tijdig indienen van de BTW-aangiften en inkomstenbelasting.

Door je boekhouding goed te beheren, kun je niet alleen profiteren van belastingvoordelen, maar ook zorgen dat je bedrijf soepel en efficiënt blijft draaien.

Rijschool marketing: Tips voor succes

Een sterke marketingstrategie is essentieel voor het succes van je rijschool. Door effectieve rijschool marketing strategieën in te zetten, kun je je klantenkring uitbreiden en je marktpositie versterken.

Een goede aanpak begint met heldere en eerlijke lesprijzen die competitief zijn, zonder aan kwaliteit in te boeten. Het opstellen van een slimme planning voor de cursusroosters zorgt ervoor dat je leerlingen flexibel en efficiënt hun lessen kunnen volgen. Denk hierbij aan variabele lestijden en de mogelijkheid tot intensieve cursussen.

Het aantrekken van nieuwe instructeurs is een andere belangrijke factor. Dit helpt niet alleen om het aantal beschikbare lessen te verhogen, maar zorgt er ook voor dat je rijschool altijd voldoende personeel heeft om aan de vraag te voldoen. Wees hierbij duidelijk over de voorwaarden en verwachtingen, zodat je voor zowel jou als je personeel een goede basis legt voor een prettige samenwerking.

Klantenwerving kan daarnaast versterkt worden door transparante en eerlijke communicatie met je leerlingen. Zorg ervoor dat alle voorwaarden duidelijk zijn en dat er geen verborgen kosten zijn. Dit creëert vertrouwen en tevredenheid bij je klanten, wat weer leidt tot mond-tot-mondreclame en herhaalbezoeken.

 1. Houd je lesprijzen competitief en eerlijk.
 2. Zorg voor een slimme en flexibele cursusrooster planning.
 3. Investeer in de werving en opleiding van nieuw personeel.
 4. Garandeer transparante en duidelijke voorwaarden voor klanten.

Door deze elementen te combineren in je rijschool marketing strategieën en steeds de klant centraal te stellen, kun je een duurzame en succesvolle rijschool opbouwen.

Conclusie

Het opstarten van een eigen rijschool kan een spannende maar ook uitdagende onderneming zijn. Een solide start begint met een grondige opleiding tot rijinstructeur, gevolgd door het zorgvuldig kiezen tussen het kopen, leasen of huren van een lesauto. Verder is het van groot belang om je rijschool op de juiste manier te registreren en in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Een realistisch en gedegen ondernemersplan vormt de fundering voor succes. Hierin spelen niet alleen financiering en kosten een rol, maar ook de visie en toekomstplannen voor je rijschool. Het nemen van de eerste stappen en het volgen van cruciale tips kan je helpen om de valkuilen van de start-up fase te vermijden. Daarnaast zorgen belangrijke verzekeringen ervoor dat je goed voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden.

Effectieve marketing, met name via social media, speelt een onmisbare rol in het bereiken van nieuwe leerlingen. Zorg ervoor dat je administratie en boekhouding altijd op orde is om financiële stabiliteit te waarborgen. Met deze aspecten samen kun je jouw rijschool succesvol leiden en garanderen dat je toekomstplannen voor jouw onderneming verwezenlijkt worden.

FAQ

Hoe begin ik met het oprichten van mijn eigen rijschool?

Het starten van je eigen rijschool begint met een gedegen planning. Je moet beslissen welke opleiding je wilt volgen om een gecertificeerde rijinstructeur te worden en welke rechtsvorm je wilt kiezen voor je onderneming. Daarnaast moet je de benodigde documentatie voorbereiden voor de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en het CBR.

Wat zijn de vereisten om rijinstructeur te worden?

Om rijinstructeur te worden, dien je te slagen voor het examen bij het Instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI) en minstens 20 uur stage te lopen. Een kwalitatieve opleiding waarin je betrouwbaar en vakbekwaam wordt opgeleid, is essentieel.

Welke opties zijn er voor het verkrijgen van een lesauto?

Je kunt een lesauto kopen, leasen of huren, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is belangrijk te weten dat een lesauto moet voldoen aan bepaalde eisen zoals dubbele bediening, extra spiegels en een L-bord. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Hoe registreer ik mijn rijschool bij de KVK?

Je registreert je rijschool bij de Kamer van Koophandel (KVK) door een rechtsvorm te kiezen en de benodigde documenten in te dienen. Deze registratie is een essentiële stap voor het legaliseren van je rijschool onderneming en het verkrijgen van financiële voordelen.

Waarom is een bedrijfsplan belangrijk voor mijn rijschool?

Een goed ondernemersplan is cruciaal voor het succes van je rijschool. Het helpt je om je visie en toekomstplannen duidelijk te krijgen en bepaalt sterktes, zwaktes, kansen en risico's. Het is ook noodzakelijk voor eventuele geldverstrekkers.

Wat zijn de eerste stappen en tips bij het starten van een rijschool?

Begin met het kiezen van een kwalitatieve opleiding tot rijinstructeur en het vaststellen van een rechtsvorm voor je onderneming. Registreer je rijschool bij KVK en het CBR, kies een geschikte lesauto en zorg voor de nodige verzekeringen. Het ontwikkelen van een sterk ondernemersplan zal je verder helpen in je voorbereiding.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn rijschool?

Verzekeringen zijn cruciaal voor de continuïteit van je rijschool. De verplichte WAM-verzekering en aanvullende dekkingen zoals ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn essentieel. De KVK biedt een Verzekeringscheck om je te helpen bij de selectie.

Hoe gebruik ik social media effectief voor mijn rijschool marketing?

Het effectieve gebruik van social media kanalen zoals Facebook, Instagram en YouTube helpt je om jonge potentiële klanten te bereiken. Zorg voor pakkende content en bied waardevolle informatie aan om je rijschool beter in de markt te zetten.

Wat moet ik bijhouden in mijn administratie en boekhouding?

Een nauwkeurige en up-to-date administratie is essentieel. Let op het urencriterium voor belastingvoordeel en de bewaarplicht van zeven jaar. Een goede boekhouding helpt ook bij de juiste aangifte bij de belastingdienst.

Welke marketingstrategieën werken het beste voor een rijschool?

Het bepalen van competitieve maar eerlijke lesprijzen, het zorgvuldig plannen van cursusroosters en het opstellen van duidelijke voorwaarden voor klanten zijn belangrijke elementen. Besteed aandacht aan online marketing en klantenwerving om succes te boeken.

Start je eigen rijschool met dit eenvoudige plan