Firstt Eigen rijschool beginnen

Eigen rijschool beginnen

Wilt je een eigen rijschool beginnen? Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig een rijschool te starten of je aan te sluiten bij een bestaande rijschool als franchise-nemer. Je leest op deze pagina waarom je voor één van beide opties kiest.

Voordat je een eigen rijschool wilt beginnen is het belangrijk dat je het certificaat hebt behaald als rijinstructeur. Heb je nog geen certificaat in de pocket? Je kunt direct bij FIRSTT beginnen met de opleiding tot rijinstructeur. FIRSTT heeft drie verschillende locaties in Nederland waar we wekelijks les geven aan een aantal studenten. Je bent nooit te oud om te leren. Wil je meer weten? Vraag onze brochure aan via het formulier of neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen

Rijschool beginnen - zelfstandig of franchise-nemer?

Wanneer je een eigen rijschool wilt beginnen kun je kiezen voor twee verschillende opties:

1. Zelfstandig een rijschool opstarten
De voordelen voor het starten van een eigen rijschool is, dat je je eigen loon en werktijden zelf bepaald. Ook kun je een vakantie inplannen wanneer je wilt. Het risico is echter wel hoog, want je moet naamsbekendheid voor je rijschool opbouwen en dat kost veel tijd. Zeker wanneer er veel concurrentie in je woonplaats is, kost het veel energie. Daarnaast draag je alleen de verantwoordelijkheid over de kosten voor je marketing activiteiten. Ook moet je de gehele administratie zelf onderhouden. Dat vergt veel tijd. 

2. Franchise-nemer worden
Als franchiser ben je eigenaar van een rijschool, maar rij je wel onder de naam van een grote rijschool. Je kunt bijvoorbeeld een rijschool beginnen als franchiser bij NXXT. NXXT rijdt door geheel Nederland. De voordelen voor het aansluiten bij NXXT als franchiser zijn onder andere:

 • Werving van leerlingen, zodat je een volle agenda hebt;
 • Verzorging van alle marketing en promotionele activiteiten;
 • Voordelige verzekeringen en financieel adviseur;
 • Begeleiding en advies vanuit het hoofdkantoor;
 • 100% vrije agenda-indeling; 

Rijschool beginnen

De kosten voor het beginnen van een eigen rijschool

De exacte kosten zijn moeilijk te benoemen maar we kunnen wel een kostenindicatie voor je op een rij zetten. Allereerst heb je te maken met de kosten van je rijopleiding welke gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro liggen. Het verschilt per instructeursopleiding welke kosten er wel en niet inbegrepen zijn. Daarnaast verschilt het ook of dat jij ervoor kiest om volledig zelfstandig een rijschool te starten of dat jij franchisenemer wordt. Wanneer je kiest voor om een franchisenemer te worden betaal je een vast bedrag per maand, maar wordt er veel werk en kosten voor je uit handen genomen. Ook hoef je je over salaris minder druk te maken, vanwege de doorlopende leerlingenwerving. Bij het beginnen van een eigen rijschool moet je je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de kosten hiervoor zijn 50 euro. Dan volgt de lesauto, ga je die nieuw kopen, tweedehands of toch leasen? De meeste kiezen ervoor om een tweedehands auto aan te schaffen. De kosten hiervoor zijn dus afhankelijk van jezelf.

We kunnen dus concluderen dat het lastig aan te geven is wat de exacte kosten zijn omdat dit afhangt van vele factoren. Verdiep jezelf in alle onderwerpen en ga goed voorbereid van start. Wil je weten hoe wij bij FIRSTT werken? Neem hier dan eens een kijkje. Wij zijn namelijk altijd op zoek naar nieuw talent op het gebied van franchisenemers!

De eisen voor het beginnen van een eigen rijschool

Voordat je begint met het opzetten van je eigen rijschool is het natuurlijk een vereiste dat je een goede opleiding hebt gevolgd en deze hebt behaald. Tussen de diverse aanbieders van instructeursopleidingen zit enorm veel kwaliteitsverschil; zorg er dus voor dat je een betrouwbare rijopleiding volgt! FIRSTT biedt een compleet lesprogramma aan tegen een all-in prijs, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Daarnaast wordt de FIRSTT instructeursopleiding door de leerlingen als zeer goed beoordeeld en wordt er op zeven verschillende locaties door heel Nederland de opleiding tot rijinstructeur gegeven.


Bekijk hier alle voordelen.
 Benieuwd naar de mogelijkheden om een eigen rijschool te beginnen onder de vlag van NXXT? Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen. 

Informatie aanvragen Bekijk de prijzen
 • Wekelijks klassikale lessen, gegeven door een vakdocent
 • Studieboeken en benodigde studiematerialen
 • Examens oefenen ter voorbereiding op examens bij het IBKI
 • 10 rijlessen
 • 40 uur stage
 • Theorie- en praktijkexamens zijn inbegrepen (herexamens zijn voor eigen rekening)

Startdata opleiding

 

Studiegids

Vraag gratis onze
studiegids aan!

Lees alles over het werken als rijinstructeur.

Studiegids aanvragen